Sarai Pannekoek – duizendpoot op het gebied van voeding en sport!
Meer info op: www.saraipannekoek.com
Passie portret: Sarai Pannekoek –Sport Performance Diëtist
Sarai Pannekoek was 20 jaar toen ze naar Amerika ging. “Ik wilde graag als au pair werken en me daar verder ontwikkelen. Om mijn visum te kunnen verlengen, moest ik credits halen. Een soort studiepunten. Ik startte met een cursus The Essentials of Physical Fitness, en daar is eigenlijk mijn passie voor sport en voeding geboren. Toen ik in 2008 terug kwam in Nederland ben ik direct de opleiding Voeding en Diëtetiek aan de HAN in Nijmegen gaan doen. Vastberaden dat ik sport diëtist wilde worden. De eerste twee en een half jaar waren interessant, maar pas in de laatste anderhalf jaar werd het voor mij echt boeiend. De minor sport en voeding en stage in de sport hebben mijn enthousiasme nog verder laten stijgen. Na het afstuderen heb ik aan de Universiteit van Amsterdam de opleiding evidence based practise’ gevolgd waardoor ik onderzoek kan doen, kan lezen en interpreteren.”
Sarai Pannekoek: mijn passie
Nu werkt Sarai Pannekoek ongeveer 5 jaar voor zichzelf en is zij met grote regelmaat te vinden bij CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) in Amsterdam en in Eindhoven. “Het gave daaraan is dat ik sporters kan helpen excelleren met behulp van nieuwe kennis en inzichten rondom voeding. Je kunt met een ongezond voedingspatroon niet optimaal presteren, in zowel de sport als het leven, en juist die gedachte vind ik mooi en uitdagend. Het contact en de verbinding met de sporters voedt mij zelf het meest, daar kan je iemand raken en verder helpen in de praktijk. Vaak denken mensen dat (top)sporters altijd gemotiveerd zijn en dus ook met voeding aan de slag willen, maar dat is niet zo hoor. Ik vind het dan de uitdaging om zo’n sporter toch zo ver te krijgen iets met voeding te gaan doen, zodat hij of zij het meest uit de prestatie kan halen.”
Ik denk dat Passie gewoon in je zit
“Ik ben al heel lang bezig met voeding en bijvoorbeeld het posten van recepten en ideeën op social media. Het begon met mijn eigen Facebook, waar ik mijn vrienden en familie inspireerde met leuke tips en receptjes over (sport)voeding. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind en er energie van krijg. Passie is voor mij iets wat je super leuk vindt te doen en waar je energie van krijgt, zonder dat je de goedkeuring van andere mensen nodig hebt. Het is iets wat in je zit, een soort vuurtje.”
Wat ik lastig vind
“Het klinkt gek, maar vroeger kon ik me wel eens ongemakkelijk voelen als mensen me vertelden dat ze ook zo’n passie en gedrevenheid wilde als ik. Die passie en gedrevenheid zitten gewoon in mij als persoon namelijk. Soms werd me dan ook verteld dat alles me zo lekker kwam aanwaaien. Ik vond dat dan best lastig, want ik werk er hard voor. Uiteindelijk heb ik geleerd te focussen op de dingen die ik vind dat ik moet doen, zonder me al te veel aan te trekken wat de rest daar van vindt.
In de afgelopen vijf jaar heb ik veel geleerd van samenwerken met anderen. Vaak vond ik het moeilijk om nee te zeggen, vooral als ik de win-win in de samenwerking niet echt zag. In zulke situaties gaf ik dan voor mijn gevoel veel, maar kreeg er op de korte- en lange termijn weinig voor terug. Ik kijk daarom nu kritisch naar nieuwe samenwerkingen, er moet een win-win zijn voor het grotere geheel en bovendien moet het goed voelen.”
Mijn ambitie: The Sustainable Athlete
“In de loop der jaren is mijn passie voor sport en voeding meer gaan gronden. Hierdoor is duurzaamheid ook een belangrijk aspect geworden binnen de begeleiding die ik bied. Mijn ambitie ligt dan ook in het uitbreiden en uit een zetten van deze visie. Dit wordt onder andere gebundeld in The Sustainable Athlete, een project waar ik sporters help hun stappen naar het podium (én daarna) te verduurzamen. Zodat ze niet alleen in deze fase kunnen pieken, maar ook nog daarna. Plantaardige voeding, maar ook het verminderen van voedselverspilling, spelen daar een grote rol in. Ik zie het als mijn missie om daar stappen in te zetten.”
Luisteren naar mijn innerlijke stem
“Ik vind het belangrijk om op mijn intuïtie te vertrouwen. Hierdoor las ik tijd voor mezelf in, zodat ik ook echt mijn innerlijke stem kan horen. Dat doe ik door middel van meditatie, een dagje relaxen of lekker naar het strand.”
Geloof in je eigen potentieel
“Leef je leven en exploreer het vooral, is iets wat ik heel belangrijk vind. Iedereen was vroeger een zaadje en allemaal hebben wij het gered tot leven hier op aarde. We hebben dus al een hele reis achter de rug! Haal daarom dus ook het maximale uit dit mooie leven. We zijn allemaal potentie. Zoek uit wat jouw potentie is. Ga, net zoals bij een zaadje, jezelf ontkiemen. Zoek vaker de stilte en essentie op. Onderzoek wat jouw leven voedt. Waar word je gelukkig van? Ik geloof ook heel erg in seizoenen. Mensen kunnen, net zoals bomen, niet altijd bloeien en in blad staan. Je hebt seizoenen van rust nodig om daarna zo mooi mogelijk een seizoen te bloeien. Om vervolgens ook weer wat bladeren te laten vallen, dingen los te laten. Het leven heb je gekregen, jij hebt de autonomie om daar wat mee te doen. Zoek en verzamel mensen om je heen die je hiermee kunnen helpen. Doe er wat moois mee!”