Robert van Beckhoven – Meester Patissier en Meester Boulanger. Robert van Beckhoven is bekend van programma’s als ‘Heel Holland Bakt’, ‘Chef in je Oor’, ‘CupCakeCup’, maar is bovenal een meester op het gebied van brood en gebak! Meer info op: www.bijrobert.nl
We worden door Robert van Beckhoven ontvangen in de voormalige leerfabriek in Oisterwijk. We mogen plaatsnemen in de cursusruimte waar de vele keukens, kneedmachines en ovens staan. Lang zullen we hier niet blijven trouwens. “We kunnen hier wel blijven zitten, maar daarmee ervaar en voel je mijn passie niet”, lacht Robert. Onze afspraak komt, zo blijkt snel, geheel in het teken van proeven, ruiken, voelen en nog eens proeven, ruiken en voelen te staan. “Ik vertel jullie kort een stukje historie en dan gaan we snel de bakkerij in!”
Derde generatie passie!
“Ik wilde helemaal geen bakker worden. Tussen vier muren continue met de producten bezig zijn en niemand die het ziet. Niks voor mij. Maar omdat mijn opa en vader allebei bakker waren, was ik regelmatig in de bakkerij om een handje te helpen. In het begin met afwassen en opruimen. Pas toen zich onverwacht een gelegenheid voordeed dat ik mocht helpen bij het maken van de patisserie (de gebakjes red.), begreep ik de passie van mijn vader en opa.” Robèrt heeft het bedrijf dat al meer dan 100 jaar (vermoedelijk al meer dan 120 jaar) bestaat, overgenomen en op geheel eigen wijze vorm en inhoud gegeven. “Met alles wat ik doe, heb ik het bakkersvak zichtbaar gemaakt voor de hele wereld. De vele cursussen, internationale wedstrijden, de televisie programma’s ‘Heel Holland Bakt’ en ‘Cupcakecup’ en ook onze winkel, zorgen ervoor dat mijn vak en passie door iedereen wordt gezien. Robèrt is even stil… “En nu laat ik het jullie zien. Kom op, op naar de bakkerij!”
Op en top vakmanschap
We lopen naar beneden waar je direct zicht hebt op het gedeelte waar de desserts en gebakjes gemaakt worden, gevolgd door de warme bakkerij of broodbakkerij en daarna de winkel. “Proef dit eens”, zegt Robèrt, “het is krentenbrood zoals het bedoeld is”. Een heel pure en zachte smaak van vers brood, echt brood. “Alle producten die wij gebruiken, worden gekocht bij de beste leveranciers over de hele wereld. Zo komt de chocolade bijvoorbeeld uit Colombia. Daar komt voor veel mensen iets anders vandaan. Drugs speelt in dit land een grote rol. Maar juist dat klimaat is voor cacao ook erg geschikt. En door mensen de kans te geven op een eerlijke manier hun geld te verdienen, kunnen ze uit die ‘onderwereld’ komen.”
In de tussentijd vertelt Robèrt van alles over de broden. Hoe ze gemaakt worden, welke ingrediënten je gebruikt en hoe je ze daarna moet bewaren. “Het mooie is, niks is hier geheim. Je mag alles vragen en alles weten. Het gaat er uiteindelijk om dat je de kennis die je hebt kunt vertalen naar de praktijk. En dat is oefenen, oefenen en nog eens oefenen.” En dat heeft Robèrt zeker gedaan, hij is namelijk de enige in Nederland die zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger heeft.
We vervolgen onze weg naar de bakkerij, waar drie bakkers elk brood met de hand aan het kneden zijn en voorzien van een laag met zaden en pitten. Brood voor brood met de hand, echte ambacht en vakmanschap.
“Wat mij betreft is de bakkerij vanuit vroeger verkeerd gebouwd”, vertelt Robèrt. “De bakker verstopt zich achter de winkel, daar staat hij afgeschermd van alle mensen te bakken. Zonde! Wat mij betreft moet de bakkerij juist zichtbaar zijn. Mensen moeten het bakken kunnen beleven!”. En dat is precies wat wij ervaren deze middag!
Mooie en eerlijke producten
We lopen door naar de koelcel waar veel producten liggen. “Moet je dit eens ruiken”, zegt Robèrt, een kookstuk zoals ze dat noemen, dat zij een aantal dagen geleden zelf gemaakt hebben. De smaak en geur van bier komt je tegemoet. Enkele meters verder krijgen we gebrande hazelnoten met een laagje chocolade in onze handen gedrukt. “Moet je eens proeven!”. Mooiere hazelnoten hebben wij nog nooit gegeten! En dan de amandelen. “Ik weet zeker dat jullie nog nooit zoiets geproefd hebben”, lacht Robèrt. En inderdaad, het lijkt wel alsof we amandelspijs aan het eten zijn. Zacht, rond en volop smaak.
Robert van Beckhoven – Beleef je passie, dag in dag uit!
Mooi om te zien, Robert van Beckhoven geniet van het delen van deze mooie producten en het delen van zijn kennis. Hij is in zijn element zodra het over zijn vak gaat. Dan begint hij te schitteren. Prachtig om te zien. En dat is wat wij leren. Het maakt in principe niet uit wat je als persoon doet, als je er maar helemaal in op gaat. Zorg dat je alles leert wat je kunt leren en zorg dat je laat zien waar je goed in bent! Vertel het verder en deel het. Beleef je passie dag in en dag uit! In Robert van Beckhoven zijn geval, zeven dagen per week!