Gedrevendoorpassie.nl
  • Home
  • Ons doel
  • Passie Portretten
  • Boeken
  • Blog
  • Contact
  • Zoek
  • Menu
  • Instagram
  • Facebook
paul-de-blot-nyenrode

Prof. Dr. Paul de Chauvigny de Blot SJ – 92 jaar en honorair hoogleraar aan de Universiteit Nyenrode

Vandaag bezoeken we Paul de Blot, per medio 2010 honorair hoogleraar aan de Universiteit Van Nyenrode. Geboren in Indonesië, en na diverse studies en omzwervingen startte Paul in 1979 zijn carrière aan de Universiteit van Nyenrode.

In 2004 promoveerde Paul de Blot op Nyenrode Business Universiteit in de bedrijfskunde op het onderwerp “Vernieuwing van organisaties in een chaotische omgeving door vernieuwing van de mens”. In 2006 werd hij hoogleraar in organisatievernieuwing met de leerstoel Business Spiritualiteit en gaf zijn openbare lessen over de mystiek van het zakendoen. Per 1 juli 2010 is hij benoemd tot honorair hoogleraar.

Als honorair hoogleraar blijft hij op regelmatige basis gastcolleges en lezingen verzorgen voor zowel studenten als mensen uit het bedrijfsleven. Naast dit werk is Paul de Blotactief in het pastoraat voor zieken, studenten en Indonesiërs.

Paul de Blot had een moeilijke jeugd

Paul de Blot Nyenrode”Mijn jeugd is heel tragisch verlopen maar ik maakte het gewoon leuk. Mijn moeder was de oudste van 14 kinderen in Indonesië en haar moeder was jong overleden. Mijn opa hertrouwde en met een vrouw met wie mijn moeder niet goed kon opschieten. Mijn moeder is toen weg gelopen en getrouwd met mijn vader en nam ze haar broertjes en zusjes mee in het huwelijk. Mijn vader was de oudste van 10 kinderen en hij vocht in de oorlog. Dus toen mijn ouders trouwden hadden ze al 9 kinderen, Ik werd als 10de geboren in dat gezin. Alle kinderen zijn gelukkig goed terecht gekomen. “

Ik heb mezelf opgevoed

“Ik heb geen rijkemansleven gehad. Ik was altijd weg, speelde aan het strand aan de Indische oceaan, helemaal alleen als kleine jongen van 2-3 jaar. Zelfs mijn dienstmeisje wist nooit precies waar ik zat. Levensgevaarlijk als je beseft dat het toen nog vol zat met wilde dieren als tijgers en krokodillen! Maar op deze manier heb ik in alle vrijheid mijn jeugd doorgebracht en heb ik mezelf eigenlijk min of meer opgevoed. “

Oorlogsperiode: Liefde en vriendschap geven je vrijheid

“Ook heb ik gedurende mijn leven drie oorlogen ervaren en overleefd. Ik heb jaren lang in het concentratiekamp gezeten. Niemand heeft het kamp overleefd zonder vrienden. Vrienden zorgen ervoor dat je vrij blijft. Liefde en vriendschap geven je het gevoel van vrijheid. De gebondenheid en liefde binnen een vriendschap geven je ook vrijheid. Dat is heel moeilijk onder woorden te brengen, maar moet je ervaren en voelen. Een vreselijke tijd! Ik heb dus helemaal geen makkelijke jeugd gehad. En dat ik al die ellende met oorlogen heb overleefd, is geen mensenwerk, er moet een god zijn die mij heeft gesteund, dat kan bijna niet anders!

Wat is je mooiste moment van je leven?

“Dat is het moment geweest dat ik gevangen zat in het kamp in Indonesië, we kregen heel weinig eten, en zat weken lang in het donker. Op een gegeven moment had ik besloten het leven los te laten. Op dat moment ervoer ik een enorme vrijheid en kreeg ik mijn leven terug! “

En Paul de Blot vervolgde; “Ik stond op het punt dood te gaan en toen klopte er iemand op de muur, dat was mijn vriend. Vriendschap was zo sterk, en zo vol liefde, dat ik dacht, nee ik blijf toch leven, leven vanuit vrijheid!”

Van pijn naar plezier

“Die momenten in het kamp zijn droevige momenten geweest en een heftige periode in mijn leven. Toch ben ik altijd positief gebleven. Ik kantel het verdriet en de pijn namelijk altijd om in plezier. Ik denk aan de plezierige momenten. Je bent geneigd om te denken aan de droevige momenten, dat is fout. Na het overlijden van mijn moeder denk ik altijd nog aan momenten dat ze dicht bij me was. Dat geeft me plezier. Het is in feite heel eenvoudig. We maken het allemaal zo moeilijk omdat we gaan denken. We worden meegesleurd in de angst, het verdriet en de pijn. Dat komt door onze lichamelijke zwaartekracht die ons naar beneden trekt. Ik probeer altijd de spirituele kracht te bewaren.“

“Maak iets van je leven! Kijk elke dag op welke manieren je plezier had die dag en denk hoe je de volgende dag weer plezier kunt beleven. Schijf die dingen op in een boekje!”

Paul de Blot – Plezier en mijn beroep als clown!

“Een aantal jaren geleden heb ik gesolliciteerd bij Cliniclowns in het ziekenhuis. Ik wilde graag clown spelen. Maar werd niet aangenomen. Weet je waarom? Ik was te oud! Toen ben ik zelf gaan studeren op de toneel academie en toen ben ik afgestuurd als circus clown. Toen heb ik mijn clownsdiploma gekregen. En hier ga ik dus iets mee doen met de kinderen van vluchtelingen, want dat vind ik leuk!”

Waar ben je het meest trots op?

“Dat ik plezier heb! Ik werk naast dit werk ook in het ziekenhuis voor stervensbegeleiding. Dat geeft me plezier dat vind ik fijn om te doen. Volgende maand start ik een nieuw project: dan ga ik als clown kinderen van vluchtelingen blij maken. Samen met een vriend van me die advocaat is. Dit ga ik een dag in de week doen. Dat geeft me voldoening en plezier. En ten diepste geeft me dat vrijheid! “

Mijn passie is het hebben van vrijheid!

Nyenrode-Paul-de-blot“Vliegen! Vrij zijn! Dat is mijn echte passie en rode draad door mijn leven. Als kind wilde ik al vliegen, en vroeg ik me af waarom ik geen vogel was want ik wilde leren vliegen. Ik wilde vrij zijn! Toen de oorlog uitbrak wilde ik jachtvlieger worden. Ik kwam bij de stoottroepen terecht dat zijn rimboecommando’s. “

“Later kwam ik op de universiteit terecht en ik koos altijd een vak waar nog niemand aan werkte want dan voelde ik me vrij om te kunnen vernieuwen. Die vrijheid ervaar je niet in je eentje, maar die vrijheid ervaar je in relatie tot anderen, een netwerk om je heen. Vrijheid en liefde hangen ook samen. “

Vrijheid als bron van energie

“De vrijheid is de bron van je energie. Het gaat om je energie. Als je bang bent heb je geen energie. Ik heb mijn kamp overleefd door mijn energie, de vrijheid die me gegeven werd door mijn vrienden. De vrijheid bestaat ook uit loslaten dat wat je niet nodig hebt. Je moet dus bereid zijn los te laten. Vrijheid kan voor ons ook heel pijnlijk zijn. Maar uiteindelijk wordt je er gelukkiger mee.“

Paul de Blot – Heb een droom!

“Het is van belang dat je als mens en organisatie een droom hebt. Ik heb onderzoek gedaan naar het aantal faillissementen. 10% gaat failliet door gebrek aan kennis. Kennis kun je kopen en is altijd voor handen, dus dat hoeft geen belemmering of beperking te zijn. 30% gaat failliet door gebrek aan samenwerking. Dit kun je niet kopen en dit kun je ook moeilijk oplossen. 60% gaat failliet door gebrek aan visie. Veel bedrijven hebben geen doel, en hebben geen droom! Zo droomde Philips van licht, ze wilden lampen maken. Ze wilden licht zijn. Als je in Indonesië een gloeilamp koopt, dan koop je geen lamp maar koop je een Philips! Zo wist Ford precies wie hij was. Hij had de pest aan paarden, want die creëerden alleen maar een hoop troep. Zijn droom was een auto maken, hij wilde voor iedereen in Amerika een auto maken. En hij creëerde de Ford T, en dat alleen maar in de kleur zwart. Dat was zijn droom en dat heeft hij gerealiseerd. “

Wat wilt u mensen meegeven die meer vanuit hun hart willen gaan leven?

“Ik wil niks! Ik wil mensen alleen meegeven dat je vrij kunt zijn en gelukkiger wordt. Dit moeten ze zelf doen, ik geef daar oefeningen en trainingen voor. Dat moet je zelf doen en moet uit jezelf komen. Dat kan niemand je opleggen. “

Waarom is het voor zo veel mensen moeilijk om die vrijheid te ervaren?

“Omdat ze rationeel zijn en omdat ze bang zijn fouten te maken. Wij als mens mogen geen fouten maken. Dat is ons opgelegd. Ik heb veel gewerkt met kinderen in weeshuizen. Wij willen het liefst voorkomen dat kinderen vallen, we vangen ze op voordat ze vallen. Kinderen durven onder andere hierdoor geen fouten meer te maken, we leren ze niet om na het vallen weer op te staan. Dit terwijl we in ons leven juist fouten moeten kunnen maken om te leren! Ik leg vooral de nadruk om ze te leren opstaan.

Als jij een fout maakt in een organisatie, dan moet je weg. Dus die andere organisatie die persoon daarna aanneemt heeft de winst van het fouten maken! Dat is een volledig kromme gedachte. “

paul-de-blot-nyenrodeAls u kijkt naar spiritualiteit en business, wat is dat de juiste volgorde?

“Ik heb gesproken met Prinses Irene. Voorheen sprak ik in colleges altijd over de componenten profit, people, planet. Van Prinses Irene heb ik geleerd dat je met planet moet beginnen. Daar zit alle energie en ook alle profit in die je nodig hebt voor het duurzaam voortbestaan van zowel mensen als bedrijven. Als je begint met planet, dan people en dan pas profit, dan klopt het, dan ben je duurzaam in verbinding met mens en natuur, en dan volgt de winst die je moet maken voor de continuïteit vanzelf.”

Tips van Paul de Blot

  • Wij denken te veel na, maar luisteren en zien te weinig wat er gebeurt. De angst is de grootste valkuil voor succes Wij moeten weer leren leven en meer aandacht schenken wat ons plezier geeft. Ga na wat je inspireert en blij maakt, dat is de flow die je energie geeft.
  • Waar droom je van?  Wat is je diepste  verlangen?  Dat is het uiteindelijke doel van je leven waar alles om gaat. Al het andere zijn middelen. Maak de middelen nooit tot doel. Je werk en je rijkdom zijn middelen en je doel is leven met plezier.
  • Er zijn vijf vragen die je regelmatig moet stellen:
  1. Wie ben ik? Wat zijn je sterke en zwakke eigenschappen?
  2. Wat is je droom, wat wil je?
  3. Wat wil de doen?
  4. Voor wie wil je het doen?
  5. Met wie wil je het doen?
  • De waarom vraag is uiterst belangrijk. Regelmatig door de dag stil zijn en je afvragen waarom je doet waar je mee bezig bent. Waarom doe je dingen die je doet? Dan kom je tot je diepste zijn, je diepste droom. Door de waarom vraag kom je op het zijnsniveau.
  • De drie bronnen van inzichten zijn: je verstand, je hart en je buik. De buik wordt vaak vergeten. De boeddhisten werken vaak met buik ervaring, terwijl wij hier in het westen zijn vergeten de luisteren naar ons buikgevoel. Een kind dat bang is krijgt meteen diarree. Met examens loopt het stroom bij de toiletten.
  • Wij moeten leren van de natuur, want de natuur is onze beste leermeester in leiderschap. Leiderschap vanuit de natuur in kleinschaligheid door samenwerking met de naaste omgeving, en zorgen voor een sterke innerlijke kracht.

Sitemap:

  • Blog
  • Boeken
  • Contact
  • Home
  • Meer inspiratie ontvangen
  • Ons doel
  • Passie Portretten

Laatste boeken:

  • De Logica van GelukDe Logica van Geluk6 april 2018 - 15:40
  • IkigaiIkigai – een lang en gelukkig leven19 november 2017 - 10:52
  • Jezelf de Baas - Marcel van WiggenJezelf de baas – Marcel van Wiggen1 juni 2017 - 11:52

Laatste portretten:

  • René BastiaanseRené Bastiaanse17 april 2019 - 15:10
  • Mark DeckersMark Deckers15 maart 2019 - 15:49
  • Karin DirkxKarin Dirkx19 december 2018 - 12:03

Laatste blogs

  • Van ego naar ecoVan EGO naar ECO2 mei 2019 - 09:52
  • Gedicht Marianne WilliamsonGedicht Marianne Williamson14 februari 2019 - 11:17
  • Ik heb geen passieIk heb geen passie: wat moet ik nu?13 februari 2019 - 11:01
© Copyright - Gedrevendoorpassie.nl
  • Instagram
  • Facebook
Ontdek je passie – Albert Sonnevelt Ontdek je passi - Albert Sonnevelt Liefdesroep Hannah Cuppen Liefdesroep – Hannah Cuppen
Scroll naar bovenzijde