Jennefer Timisela is samen met Ayhan Eroglu eigenaar van de authentieke koffiebar Rocaccino, Rocky de mobile koffiebar en is medeorganisator bij het jaarlijks terugkerende Foodfestival in Oss.
Wie ben je en wat doe je?
“Weet je wat grappig is?”, vraagt Jennefer. “Voordat wij begonnen met onze koffiebar Rocaccino, vond ik koffie heel vies! Ik dronk geen koffie”. De passie voor koffie kwam van Ayhan, partner en mede-eigenaar, die thuis altijd al met koffie aan het experimenteren was. Nadat hij had aangegeven om professioneel gezien meer met koffie te willen gaan doen, werd Jennefer enthousiast. “Ik ben pas koffie gaan waarderen toen wij zelf onze eerste workshop zijn gaan volgen bij ‘Cocoon Coffee’ in Nijmegen. De passie van deze twee dames heeft mij aangestoken”.
Het idee om voor zichzelf te beginnen heeft Jennefer niet meer losgelaten. “Ik ben me steeds meer gaan scholen en heb me laten certificeren als barista. Wat opmerkelijk is, is dat die passie voor koffie er niet altijd is geweest, maar dat dat bij mij gegroeid is. Een passie hoef je blijkbaar niet altijd al te hebben”, vertelt Jennefer, “het kan ook ontstaan door er per ongeluk tegenaan te lopen”. “Passie voor het product ‘koffie’ en voor het delen van de kennis en ervaring die we hadden opgedaan, begon steeds verder te groeien. Die liefde voor koffie wilden we gaan overbrengen. We hebben beiden onze baan en daarmee onze zekerheid opgezegd en zijn stap voor stap begonnen. De plek of het podium om dit te doen, werd onze koffiebar Rocaccino in het centrum van Oss. Ondanks dat we zelf helemaal geen ervaring of ondernemersbloed in de familie hebben, zijn we gewoon begonnen. Stap voor stap. Het fijne hierbij is dat ik helemaal geen last heb van faalangst. Bijna de Amerikaanse houding: proberen. Lukt het? Dan is het mooi. Lukt het niet en gaat het verkeerd? Dan probeer je het nog een keer en ben je al een stap dichterbij. Dan weet je in ieder geval wat niet werkt! We hebben heel veel dingen gedaan die niet bleken te werken! Daar hebben we van geleerd en dat maakt Rocaccino tot wat het nu is!”
Eigenzinnig en eigenwijs
“We hebben ons bewust niet verbonden aan één merk koffie. Dit hebben we gedaan om juist elke keer zelf te kunnen zoeken naar de mooiste koffies van dit moment. Dat heeft ons wel veel geld gekost, want koffieapparaten en porselein hebben wij bijvoorbeeld zelf moeten aanschaffen. En ook trainingen zijn voor ons niet verzorgd door een koffieleverancier. We blijven hierdoor wel trouw aan onze eigen smaak en kwaliteitsnormen. We zijn soms ook dagen dicht, omdat we bezig zijn met kwaliteitsverbetering en trainingen. Dat kost ons omzet aan de ene kant, maar brengt nog meer kwaliteit in de koffie voor onze gasten.”
“Wij zijn holistisch ingesteld met onze passie. Mensen snappen dat niet altijd, omdat vaak gedacht wordt vanuit hoge omzet en veel geld verdienen. Dat is voor ons meer bijzaak. Mensen bestellen bij ons bijvoorbeeld aan de bar. Wij willen gasten aan tafel met rust laten. Dit kost ons omzet, maar het
biedt onze gasten extra beleving. Geld komt voor ons dus na passie en niet andersom.”
“Hoe meer je leert van koffie, des te meer de passie bij mij ook gaat leven. Het overbrengen van mijn kennis, ervaring en passie van koffie, het is bijna een soort van ideaal wat ik daarbij heb gekregen. Misschien is mijn passie nog wel meer het overtuigen van mensen van wat ik op dat moment aan de ander kan bieden. Als ik iemand heb overtuigd of warm heb gekregen voor al het moois rondom koffie, dan vind ik dat prachtig! Ik zoek die uitdaging, dat is de competitie in mijzelf en dat drijft mij.”
Hoe blijf je bij je passie?
“Daar doe ik weinig voor! Mensen trappen er niet in als iets nep is. Dit is hoe ik samen met Ayhan kijk naar onze zaak en dat is wat we uitstralen en weggeven. Ik sta positief in het leven en ben toomloos nieuwsgierig. Ik heb dat meegekregen van mijn vader denk ik. Als er iets mislukt, ziet hij daar weer een kans in. En als je open staat voor anderen, krijg je zo veel energie terug! Als je je met positieve energie voedt, dan is dat ook iets wat je anderen mee kunt geven. Dat zorgt dan vaak weer voor connectie en
synergie met andere mensen. Je kunt dan zoveel bereiken!”
“Het moeilijkste aan het trouw blijven aan mijn passie, vind ik dat anderen soms niet zo denken als ikzelf. Bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken. Ik zie collega-ondernemers bijvoorbeeld niet als concurrenten, maar als een mogelijkheid om samen dingen te doen. Oss heeft bijna 90000 inwoners en het zou een illusie zijn als je denkt dat je die markt maar met een aantal zaken kunt bedienen. Werk samen en kijk naar mogelijkheden! Daarnaast werden we in het begin erg tegengewerkt op het gebied van regelgeving in het centrum. Dat vond ik vermoeiend en maakt ondernemen lastig. Gelukkig
gaat dat nu goed en vlotjes! Focus op je eigen passie houdt je dan op de been.”
Als we hier over vijf jaar weer zitten, wat vertel je me dan?
“Rocaccino is ons eerste koffieproject, maar zeker niet de laatste! We willen meer: door ontwikkelen van onze kennis van koffie en alles wat daar bij komt kijken. We willen verder als trainers om het niveau op het gebied van koffie in de horeca verder te vergroten. Meer in de vorm van een trainingscentrum of training op locatie. We vinden het zonde om onze kennis binnenshuis te houden en willen dat gaan delen. Over vijf jaar hebben we de fysieke zaak dus niet meer, maar dan geven we trainingen. Dan hebben we koffieplantages bezocht, nemen we mensen mee, hebben we een internationaal netwerk en zijn we dus fulltime mensen aan het besmetten met onze passie.”